28 Ιουν 2010

Ακόμη και ένα μικροσκοπικό μπαλκόνι αξίζει να είναι όμορφο

 english text

Ήταν μια πολύ ζεστή μέρα. Δουλέψατε πολλές ώρες στο κέντρο της πόλης και τώρα,αργά το απόγευμα επιστρέφετε σπίτι ιδρωμένοι και εξαντλημένοι από τις υψηλές θερμοκρασίες. Φτιάχνετε ένα ποτό και κατευθύνεστε στον κήπο όπου καταρέετε σε μια καρέκλα στην σκιά ενός δέντρου. Ώρα για χαλάρωση, σκέφτεστε. Οι γαλάζιες αντανακλάσεις της πισίνας γαργαλάνε τα μάτια σας... και τότε ξυπνάτε στο μικρό σας διαμέρισμα με το μικροσκοπικό μίζερο μπαλκονάκι. Μην απελπίζεστε, με τις σωστές κινήσεις μπορείτε κι εσείς να έχετε την μικρή παραδεισένια σας γωνιά. Πιθανόν δεν θα μπορείτε να κάνετε ένα πάρτυ με πολλούς καλεσμένους αλλά τουλάχιστον θα έχετε δροσερό σημείο για να πιείτε τον καφέ σας ή  να διαβάσετε το βιβλίο σας. Σκεφτείτε την θετική πλευρά της κατάστασης, αφού το μπαλκόνι σας είναι τόσο μικρό, μπορείτε να τα καταφέρετε με πολύ λίγο έξοδα.

Αρχικά θα χρειαστείτε φυτά. Δυστυχώς δεν θα βρείτε συμβουλές κηπουρικής σε αυτό το blog γιατί το μόνο που ξέρω για τα φυτά είναι ότι χρειάζονται πότισμα. Τέλος πάντων, ας υποθέσουμε ότι αποκτάτε φυτά. Τώρα θα πρέπει να τα τοποθετήσετε κάπου. Το μπαλκόνι σας μπορεί να έχει ελάχιστο εμβαδό αλλά λογικά θα έχει κάποιους τοίχους και κάγκελα. Επομένως έχετε μία λύση: να κινηθείτε κάθετα! Κρεμάστε τις γλάστρες στους τοίχους ή στα κάγκελα ώστε να αφήσουν ελεύθερο το πάτωμα. Κρεμαστά καλάθια, ράφια και κατακόρυφα σταντς για γλάστρες δημιουργούν χώρο για τα φυτά σας χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ από την επιφάνεια του μπαλκονιού. Μικρά βοηθητικά τραπέζια και σκαμπώ στις γωνίες μπορούν να κάνουν την ίδια δουλειά. 




φωτογραφία από pimpelwit-styling



φωτογραφία από EDWW day dae


 Να μία ωραία ιδέα που θα σας γλιτώσει χώρο και θα σας επιτρέψει να έχετε τον δικό σας κήπο μυρωδικών σε ένα μικρό μπαλκόνι.


via sprig

Κονσέρβες βαμμένες σε έντονα χρώματα είναι κάτι που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας και θα προσθέσει μεσογειακό στυλ στο μπαλκόνι σας.

φωτογραφία από Happy Sleepy

Μία νέα τάση στην κηπουρική είναι οι κάθετοι κήποι, ένα ξύλινο πλαίσιο με χώμα και βλάστηση που μπορεί να κρεμαστεί στον τοίχο.


picture by Jill Clardy

και περισσότερα παραδείγματα


στο  Flora's Blog 

Μία σκάλα ακουμπισμένη στον τοίχο μπορεί να σας εξασφαλίσει λίγο πρόσθετο χώρο για να βάλετε τα φυτά σας και κάποια διακοσμητικά αντικείμενα. 


από το Viva Terra

Εδώ θα βρείτε οδηγίες για να φτιάξετε εύκολα ένα κάθετο σταντ για γλάστρες που θα σας επιτρέψει να έχετε φυτά στο μπαλκόνι σας αλλα και δεν θα πιάσει όλο τον χώρο.



Τώρα που έχετε φυτά αλλά και λίγο χώρο ελεύθερο ακόμη θα χρειαστείτε έπιπλα για να κάτσετε και να απολαύσετε το αποτέλεσμα των κόπων σας. Διαλέξτε ένα τραπέζι και καρέκλες που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, τα πτυσσόμενα είναι ιδανικά. Μην χρησιμοποιείτε το μπαλκόνι σας για να αποθηκεύσετε χαλασμένα και αταίριαστα έπιπλα εκτός και αν είστε σίγουροι ότι το "μίγμα" είναι όμορφο.







 φωτογραφία από ambrayasmin

Ότι λείπει από το μπαλκόνι σας σε εμβαδό πρέπει να το αναπληρώσει σε στυλ. Προσθέστε χρώμα χρησιμοποιώντας χρωματιστές γλάστρες, υφάσματα και διακοσμητικά αντικείμενα.



περιοδικό Έτσι απλά 


φωτογραφία από de zus 

Κατόπιν πρέπει να προσθέσετε κάποια πράγματα που θα κάνουν το μπαλκόνι σας ένα ιδιαίτερο μέρος όπου θα περνάτε λίγο από τον χρόνο σας. 


Κάποιες έθνικ προσθήκες όπως ένα αγαλματίδιο του Βούδα


 φωτογραφία από designerscall


ή μαροκινά κεραμικά


 found on E-Mosaic

θα δώσουν εξωτικό στυλ στο μπαλκόνι σας.

Δεν χρειάζεται να σας κοστίσει πολύ, θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό όσο μία συλλογή από κονσέρβες τροφίμων που θα χρησιμοποιήσετε σαν γλάστρες ή βάζα.
  


ή τα βότσαλα που μαζέψατε πέρσι το καλοκαίρι

φωτογραφία από robep 


Αλλά η δουλειά σας δεν θα έχει τελειώσει μέχρι να ανάψετε κεριά και φαναράκια 



 via Craftynest




φωτογραφία από Tarkeena 

γιατί το θέμα εδώ είναι να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα που θα σας μεταφέρει μακριά, ανεξάρτητα από τα διαθέσιμά τετραγωνικά μέτρα.

Μήπως έχετε προσπαθήσει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο ένα μικροσκοπικό μπαλκόνι; Θα μου άρεσε να δω φωτογραφίες.



3 σχόλια:

anthivolon είπε...

Πολύ καλές ιδέες και εύκολα πραγματοποιήσιμες!!
Να΄σαι καλά!!!

live and love είπε...

poli omorfo post :) to mpalkoni stin 7n eikona apo to apo telos to eroteutika!

Unknown είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ!