26 Φεβ 2013

Μία βόλτα στα δημιουργικά εργαστήρια της Αθήνας μέρος 2ο

english text

Αυτή η ανάρτηση είναι η συνέχεια αυτής εδώ.

Για να επισκεφτούμε το Sous Sol έπρεπε απλώς να περάσουμε απέναντι. Η Μαρία Βελιζιώτη και ο Γιώργος Ανδριτσάκης κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του χώρου, ανακάλυψαν ότι εκτός από τα δύο μπροστινά δωμάτια που χρησιμοποιούσε παλαιότερα ένας αγιογράφος, υπήρχαν περισσότερα δωμάτια στο βάθος καθώς και μία μικρή αυλή.




Χρησιμοποιούν τώρα αυτόν τον λαβύρινθο από δωμάτια και διαδρόμους με την σπιτική αίσθηση για να εκθέσουν και να πουλήσουν παλιά έπιπλα και αντικείμενα που επιδιορθώνουν ή στα οποία επεμβαίνουν δημιουργικά αλλά και για να φιλοξενήσουν εκθέσεις τέχνης. 



 


 
Λίγα λεπτά περπάτημα και να 'μαστε στην Gallerie Marneri, που είναι εδώ και χρόνια από τις πιο γνωστές γκαλερί της πόλης και που πρόσφατα μεταφέρθηκε σε αυτήν την γειτονιά κάτω από τον Παρθενώνα. Εκτός από τα έργα τέχνης που φιλοξενεί, αυτό που κάνει τον χώρο μοναδικό είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του στέκεται πάνω από αρχαία ρωμαϊκά ερείπια σπιτιών και spa. 



κοσμήματα της Βούλας Καραμπατζάκη





Αργότερα η  Χριστίνα Σκουλούδη μας υποδέχτηκε στο design studio της όπου μας μίλησε για την δημιουργική της διαδικασία και για το πως το σύγχρονο design συνδέεται και δίνει λόγω ύπαρξης σε παραδοσιακές τεχνικές και επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν. 






Είναι πάντα ευχάριστο να βολτάρεις στην Πλάκα. Τα βήματά μας μας έφεραν στο Hellenic Art and Design όπου η Καλλιόπη Σπυρίδωνος μας μίλησε για το πώς επιλέγει τα αντικείμενα design για το κατάστημά της και για εκθέσεις και άλλες δράσεις που στηρίζουν το ελληνικό design στις οποίες συμμετέχει. Δυστυχώς οι φωτογραφίες μου δεν βγήκαν καλές γι'αυτό έκλεψα μερικές από την σελίδα του HAD στο Facebook. 

 

 


Καταλήξαμε στο πάρτυ εγκαινίων της  Matalou at Home για το νέο της κατάστημα στην Πλάκα.


 

Μετά από αυτή την βόλτα που απόλαυσα έχω να πω μερικά πράγματα. 

Στους Alternative Tours of Athens και στους by local Athens: συγχαρητήρια, πολύ καλή ιδέα! 

Στους οπαδούς της μόδας, του κοσμήματος, των αξεσουάρ, των διακοσμητικών αντικειμένων: σταματείστε να ντύνεστε και να διακοσμείτε το σπίτι σας όπως όλοι οι άλλοι. Ψάξτε για μοναδικά, χειροποίητα αντικείμενα, είναι γύρω μας και είναι φτιαγμένα από κάποιους ταλαντούχους ανθρώπους. Στηρίξτε αυτούς αντί για κάποια μεγάλη πολυεθνική. 

Σε καλλιτέχνες και χειροτέχνες της Αθήνας που σκέφτονται να ανοίξουν δικό τους κατάστημα: σκεφτείτε σοβαρά την περιοχή του Μακρυγιάννη, μία καλλιτεχνική γειτονιά παίρνει σχήμα εκεί. Δεν χρειάζεστε ένα μεγάλο ποσό. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στις δύο τελευταίες αναρτήσεις μου δούλεψαν με τα χέρια τους. Η Μαρία και ο Γιώργος από το Sous Sol αποκάλυψαν τις πέτρες στους τοίχους σκάβοντας μόνοι τους τον σοβά. Δεν υπάρχει τίποτα πολυτελές στα καταστήματά τους, μόνο ευφάνταστες, στυλάτες, οικονομικές ιδέες.  

Στους επισκέπτες της Αθήνας: ελπίζω ότι δεν θα θελήσετε να φέρετε πίσω στο σπίτι τα γνωστά άσχημα, κακόγουστα σουβενίρ από την Πλάκα. Αν διαβάσατε αυτή την ανάρτηση και την προηγούμενη, ξέρετε που θα βρείτε καλοσχεδιασμένα, χειροποίητα αντικείμενα. 

Οι by local Athens έχουν τυπώσει και διανέμουν έναν χάρτη της Αθήνα με ενδιαφέρουσες "χειροποίητες" διευθύνσεις τον οποίο μπορείτε να βρείτε σε ξενοδοχεία σαν City Circus, A for Athens, και καφέ και εστιατόρια όπως Μακάλο, Magaze, Mama Roux, 42 Bar. 


8 σχόλια:

Litsa είπε...

Αχ τρελαίνομαι για κάτι τέτοια μαγαζιά! Σου προσφέρουν υπέροχα προϊόντα, ιδέες ή απλά μια υπέροχη βόλτα! Να κάτι τέτοια είναι που ζηλεύω στην Αθήνα... αχ και την Πλάκα την άνοιξη και καλοκαίρι!
Τουλάχιστον τα χαζεύω μέσα από το μπλογκ σου!
Φιλιά και καλές βόλτες

ο παρατηρητης είπε...

Μπραβο για την παρουσιαση ειναι πολυ καλη

Ανώνυμος είπε...

Μετά το πρώτο μέρος που ενθουσιάστηκα, είδα και το 2ο και καταχάρηκα! Τέλεια βόλτα και κρίμα που δεν κατάφερα να έρθω Αθήνα αλλά είναι σαν να ήμουν εκεί. Ευχαριστώ πολύ για την ξενάγηση και τα post!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

ΠΟΣΟ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑΜΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙΙΙΙ!!!!
Νάσαι καλά.

TinaA είπε...

Ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας άρεσε!

Μ' αρέσει είπε...

Εξαιρετικό κατάστημα! Θα είναι ένα από τα επόμενα σημεία που θα επισκεφτούμε προσεχώς... Η ομάδα του maresei.gr σας ευχαριστεί για την ενημέρωση! :)

Unknown είπε...

παρα πολυ ομορφα!!η αθηνα εχει κρυμμενους θησαυρους!

___ είπε...

Πολύ όμορφο το αφιέρωμα. Αυτά τα μαγαζάκια κάνουν τους δημιουργικούς μας χυμούς να "κοχλάζουν" :))