20 Φεβ 2013

Μία βόλτα στα δημιουργικά εργαστήρια της Αθήνας μέρος 1ο

english text

Την περασμένη εβδομάδα έμαθα για την ύπαρξη δύο πολύ ενδιαφερόντων ομάδων: της Alternative Tours of Athens και της by local Athens.


Η ATA οργανώνει τουρ ειδικού ενδιαφέροντος όπως αρχιτεκτονική, φωτογραφία, ποδηλασία κ.α. με σκοπό να μας βοηθήσει να μάθουμε την πραγματική Αθήνα και να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους της θησαυρούς. Αν δεν είστε ο τύπος του επισκέπτη που θα ικανοποιηθεί απλώς με ένα τουρ στα αξιοθέατα ή αν ζείτε εδώ αλλά αισθάνεστε ότι έχετε πολλά ακόμα να μάθετε για την ίδια σας την πόλη, η ΑΤΑ είναι οι άνθρωποί σας.


Η by local Athens είναι μία κοινότητα ανεξάρτητων designers που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αλληλοστηριχθούν σε αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση που είναι η χώρα και για να προωθήσουν τα μοναδικά χειροποίητα αντικείμενα που δημιουργούν.

Οι δυο τους μαζί μας πρόσφεραν ένα πολύ ευχάριστο και ενδιαφέρον σαββατιάτικο απόγευμα πηγαίνοντάς μας βόλτα στου Μακρυγιάννη, μια παλιά γειτονιά της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη και δίπλα στην όμορφη και τουριστική Πλάκα, όπου τελευταία πνέει ένας δημιουργικός και καλλιτεχνικός άνεμος. Απόλαυσα πολύ αυτή την βόλτα γιατί συνάντησα μερικούς πολύ δημιουργικούς ανθρώπους και τους όμορφους χώρους τους και έκλεψα λίγη από την θετική τους στάση.

 Η πρώτη μας στάση ήταν το Tintinnabulum (που σημαίνει κουδουνάκι στα λατινικά). Είχα διαβάσει γι'αυτό προηγουμένως στο ίντερνετ αλλά χάρηκα πολύ που το επισκέφτηκα η ίδια. Η Αθηνά Δρακοπούλου βρήκε αυτό το παλιό ξυλογλυφείο που είναι μέρος ενός κτιρίου της δεκετίας του 30, εγκατελειμένο και σε κακή κατάσταση και μετά από μήνες προσωπικής δουλειάς το μετέτρεψε σε ένα μαγικό μέρος όπου πουλάει τα χειροποίητα διακοσμητικά της και κοσμήματα.

 
 


Προσέξατε όλες αυτές τις τρύπες στον τοίχο; Η Αθηνά βρήκε εκατοντάδες καρφιά αφού οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τα χρησιμοποιούσαν για να κρεμάνε οτιδήποτε ήθελαν να έχουν πρόχειρο. Της πήρε μήνες να τα βγάλει και δεν είναι σίγουρη ότι έχει τελειώσει ακόμη. 

Η επόμενη στάση ήταν στη  Fabrika, όπου η Ευριδίκη Τσιστράκη έχει το κατάστημά της μαζί με το μικρό της εργαστήριο. Ξέρω την Ευρυδίκη από την ελληνική ομάδα του Etsy και έχουμε συναντηθεί σε μερικά μπαζάρ στο παρελθόν. Φτιάχνει κοσμήματα όπως  αυτό το υπέροχο δαχτυλίδι που έχω εγώ, κυρίως από ασήμι αλλά φιλοξενεί διάφορες δημιουργίες άλλων Ελλήνων designers. Μπορείτε να βρείτε τα κοσμήματα της Ευριδίκης online εδώ.


 


Τί δημιουργικός τρόπος να εκθέσεις τα προς πώληση! Ένας παλιός μαρμάρινος νεροχύτης (τρεις χρειάστηκαν για να τον σηκώσουν) σε μία βάση από σωλήνες και ροδάκια.


Στην βιτρίνα μία πόρτα που δεν πειράχτηκε καθόλου φιλοξενεί άλλα χειροποίητα αντικείμενα.

Δεν χρειάστηκε να περπατήσουμε πολύ, το Ψιτ είναι ακριβώς δίπλα . Η Κατερίνα Σταμάτη μας έδειξε πως φτιάχνει τα πουά και άλλα σχέδια πάνω στα επισμαλτωμένα της κοσμήματα που είναι γλυκύτατα. 
 







Μας άφησε ευγενικά να ανοίξουμε τα συρτάρια της για να δούμε τις πεταλούδες και τις λιβελούλες, τα φλιτζάνια και τις τσαγιέρες και διάφορα άλλα σχέδια σε ζωντανά χρώματα.





 
Αυτό το έπιπλο ανήκε στη γιαγιά της Κατερίνας αλλά έκανε τα συρτάρια ειδική παραγγελία. Πολύ καλό, δε νομίζετε; 

Συνεχίζεται...

13 σχόλια:

Σοφία είπε...

Τίνα, τι τέλεια πράγματα είναι αυτά; Ειδικά το πρώτο concept μου έκανε πολύ και η βιτρίνα... τι να πω στην αρχή, πριν διαβάσω, νόμιζα οτι ήταν κάτι από εξωτερικό, Παρίσι ή Πράγα π.χ. Μπράβο τέτοια να γίνονται πάντα. Εγώ, πάει την ξέχασα και την έχασα την πόλη μου...

Maria είπε...

Kαλημέρα Τίνα! τι όμορφα πράγματα ανακάλυψες!
Συγγνώμη δεν συστήθηκα, είμαι η Μαρία από τις Χρυσομέλισσες!
Μπες στο μπλογκ μας να μας δεις, www.xrysomelisses.blogspot.gr.
Kαλή σου ημέρα!

Χρυσομέλισσες είπε...

Τι όμορφη παρουσίαση!!! Τί υπέροχη αίσθηση, οι νεαρές δημιουργοί που έφεραν νέο άνεμο στη γειτονιά μας.....
Πάντως αν ξαναπεράσετε απο τα μέρη μας, σας καλούμε και στο δικό μας στέκι για καφεδάκι, τσάι και κουλουράκια, είμαστε οι ΧΡΥΣΟΜΕΛΙΣΣΕΣ και προσφέρουμε εθελοντικά μαθήματα, κατασκευών, ντεκουπάζ, αγιογραφίας, κοσμήματος, Ισπανμικών, Μακραμέ, Πλεξόματος, Κεντήματος, Ραπτικής, επισκεφθείτε το μπλοκ μας www.xrysomelisses.blogspot.gr για πληρέστερη ενημέρωση....θα χαρούμε να τα πούμε κι απο κοντά !!!

TinaA είπε...

Είδατε, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που προσπαθούν και ακολουθούν το όνειρό τους. Για κανέναν δεν είναι εύκολο, έχουν ρίξει άπειρη προσωπική (βαριά δουλειά) και κάποιοι κάνουν και άλλη δουλειά για να τα βγάλουν πέρα. Τουλάχιστον δεν παραιτούνται.

linaaaap είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα και όμορφα όλα αυτά!

TinaA είπε...

@Χρυσομέλλισσες, γιατί δεν έρχεστε σε επαφή με τους by local Athens και την ΑΤΑ?

FishesMakeWishes είπε...

ζηλεψα!! τι ωραια βολτα με πανεμορφες ανακαλύψεις!
σημειωνω τα ονοματα των δυο ομαδων και των μαγαζιων για περισσοτερη εξερευνηση :-)
αλεκα

zoozart είπε...

Πανέμορφα όλα! Μπράβο σε όλους..τι όμορφα πράγματα δημιουργεί ο άνθρωπος όταν βάζει μεράκι και προσωπική πινελιά!

Φανή

Κίττυ είπε...

Μπράβο Τίνα! Εχεις κάνει καλή δουλειά. Και το θέμα σου και οι φωτογραφίες σου είναι όλα πολύ καλά όπως επίσης και η δουλειά των ανθρώπων αυτών που έχουν αυτά τα μαγαζιά. Είναι όλα πολύ όμορφα!

Lyriel Bee είπε...

Είναι όλα υπέροχα! Τα συρταράκια και τα σκουλαρικάκια τα τελευταία τα θέλω! Φανταστικά :)

Crazy_Athens είπε...

Lyrier B. σε περιμένουν να έρθεις να τα πάρεις!
Τίνα, τι όμορφο blog! Ορίστε.. μια συνεργασία, μια βόλτα και ξαφνικά ανοίγει ένας ολόκληρος καινούριος κόσμος: το blog σου (πολύ καλές φωτογραφίες και κείμενο, και κομπλέ με λινκ! εξαιρετικά καλοφτιαγμένο), τα blog των σχολιαστών. Όποιος νομίζει οτι ξέρει την πόλη του ή την έχει βαρεθεί, ας ψάξει λίγο σε μερικά site και θα αναθεωρήσει! Το έζησα μόλις σήμερα στο Μόναχο. Μια πόλη που επισκέπτομαι κάθε χρόνο λόγο μιας έκθεσης κοσμήματος και που τηςν είχα στο μυαλό μου ως ψυχρή και βαρετή. Πόσο λάθος... (με βοήθησε το τοπικό spotted by locals). (θα γράψω για το ταξίδι στο blog μου σύντομα) Χάρηκα που σας συνάντησα όλους εσάς! Κατερίνα (Ψιτ!)

TinaA είπε...

Ευχαριστώ Κατερίνα! Ήταν όντως πολύ "αποκαλυπτική" η βόλτα και έχει και συνέχεια. Περιμένω να διαβάσω την δική σου στο blog σου.

το χειρότεχνο είπε...

τι ομορφη βολτα που μας εκανες!!! φοβερες εικονες, δημιουργιες, χρωματα, με ταξιδεψες πραγματικα κ με εκανες να ζηλεψω που δεν εχω τη δυνατοτητα να βρεθω εκει