13 Μαρ 2013

Τα χειροποίητα παιχνίδια του The Wandering Workshop

english text

Πριν λίγο καιρό, την προσοχή μου τράβηξαν οι φωτογραφίες κάποιων ξύλινων παιχνιδιών με φρέσκο στυλ και έξυπνο design. Με έκπληξη έμαθα ότι αυτά τα παιχνίδια φτιάχνονται σε ένα μικρό εργαστήριο στο αγαιοπελαγίτικο νησί της Ίου.
Ήμουν περίεργη να μάθω περισσότερα για τους ανθρώπους που τα δημιουργούν. Έτσι σήμερα είμαι πολύ χαρούμενη που φιλοξενώ στο blog μου την Αθηνά και τον Χοσέ για να "ακούσω" τί έχουν να πουν:




Είμαστε ο Χοσέ (30) από τη Μαδρίτη  και η Αθηνά (29) από την Κρήτη, οι δημιουργοί του «Περιπλανώμενου εργαστηρίου». Μετά από μικρές περιπλανήσεις στην Ισπανία, την Κρήτη και τις Κυκλάδες, ζούμε στην Ίο όπου έχουμε το εργαστήρι μας, και φτιάχνουμε ξύλινα παιχνίδια. Το τρίτο μέλος του εργαστηρίου είναι ο Τσάρλι (6), ο άσπρος Καταλανός γάτος μας, ο οποίος έχει ένα πολύ υπεύθυνο πόστο στο εργαστήρι: υπεύθυνος του ελέγχου παραγωγής.


Πόσο καιρό υπάρχει το κατάστημά σας;

Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε παιχνίδια πριν από 2 χρόνια, στην Τζια, όπου ζούσαμε και εργαζόμασταν. Δημοσιεύσαμε τα παιχνίδια μας στο διαδίκτυο πριν 7 μήνες και είναι μόλις 1 μήνας που φτιάξαμε το μαγαζί μας στο Etsy.

Τί προϊόντα φτιάχνετε στο εργαστήριό σας;

Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ξύλινα παιχνίδια χρησιμοποιώντας υλικά ασφαλή για τα παιδιά και φιλικά προς το περιβάλλον. Ένα κύριο χαρακτηριστικό στο σχεδιασμό των παιχνιδιών μας είναι η δυνατότητα συναρμολόγησής τους από τα παιδιά, χωρίς εργαλεία, χάρη σ’ ένα σύστημα ξύλινων συνδέσμων. Αυτό προσφέρει στα παιχνίδια μας μια εκπαιδευτική αξία που λειτουργεί συμπληρωματικά στη σημασία που δίνουμε στο στοιχείο της φαντασίας στο παιχνίδι. Τα παιχνίδια μας πωλούνται μόνο μέσω διαδικτύου.

 


Ποιές είναι οι σπουδές σας και προηγουμένες δουλειές σας;


Αθηνά: Σπούδασα αρχαιολογία και εργάζομαι ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές στις Κυκλάδες. Σχετικά με το σχέδιο και την κατασκευή των παιχνιδιών, δεν έχω σπουδάσει κάτι παρεμφερές.
Χοσέ: Σπούδασα στη Μαδρίτη γλυπτική και στη συνέχεια συντήρηση και αποκατάσταση έργων τέχνης στη Βαρκελώνη. Εργάστηκα στη Βαρκελώνη στον τομέα της μελέτης και εφαρμογής νέων υλικών στη συντήρηση και στην αντιγραφή τοιχογραφιών. Στην Ελλάδα εργάζομαι ως σχεδιαστής σε ανασκαφές.
Και οι δύο σε κάποια από τα στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού, κατασκευής και προώθησης των παιχνιδιών μας μαθαίνουμε μόνοι μας. Μελετάμε, αφιερώνουμε πολύ χρόνο και δουλεύουμε πολύ ώστε να έχουμε μια σχετική αυτάρκεια από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας ενός παιχνιδιού μέχρι και την παρουσίαση και προώθησή του.

 Πώς προέκυψε η Ίος;

Αθηνά: Η ζωή στις Κυκλάδες ήταν ένα όνειρο που είχα.
Απ’ όταν ήμουν πιο μικρή ήθελα να κάνω Αρχαιολογία και να ζήσω στα νησιά των Κυκλάδων. Έτσι πριν την Ίο προηγήθηκαν λίγα χρόνια στην Τζια, όπου γεννήθηκε η ιδέα του «Περιπλανώμενου εργαστηρίου». Στην Ίο μετακομίσαμε καθώς προέκυψε η ευκαιρία να εργαστώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προϊστορική ανασκαφή, έναν οικισμό των αρχών της Εποχής του Χαλκού που σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση διατήρησης. Έτσι, μαζέψαμε την πραμάτεια μας και παρέα με τον Τσάρλι και τα παιχνίδια μας φύγαμε για τη Νιο, ένα πραγματικά όμορφο νησί. 



Θυμάστε την πρώτη σας χειροποίητη δημιουργία; (όχι επαγγελματική).

Χοσέ:  Όταν ήμουν 10 χρονών έφτιαξα ένα σκάκι από φελλό με σκαλιστά  πιόνια, το πρώτο μεγάλο μου πρότζεκτ!
Αθηνά: Δε θυμάμαι την πρώτη πρώτη. Απ’ όταν ήμουν πολύ μικρή έκανα με τη μητέρα μου πολλές χειροτεχνίες, ήταν από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μετά τις κρεμούσαμε σε ένα ταμπλό στο σπίτι, ο πρώτος εκθεσιακός χώρος των δημιουργιών μου, για τον οποίο ήμουν πολύ περήφανη!  

Ποιό είναι το αγαπημένο σας στυλ στην διακόσμηση  και στο ντύσιμο;


Πιστεύουμε ότι το σπίτι πρέπει να είναι ένας χώρος άνετος για να ζήσεις, στον οποίο  αντανακλάται το γούστο, τα ενδιαφέροντα και οι εμπειρίες του ενοίκου του. Γι’ αυτό μας αρέσουν τα σπίτια που έχουν ιστορίες να διηγηθούν και είναι γεμάτα μικρούς θησαυρούς όπως: βιβλία, μουσική, αντικείμενα από ταξίδια, δώρα από αγαπημένα πρόσωπα και απαραιτήτως…. όμορφες κούπες για καφέ! Δε θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ένα συγκεκριμένο στιλ διακόσμησης και σίγουρα όχι ένα στιλ που υπαγορεύεται από τη μόδα.
Μας αρέσει πολύ το ξύλο και γενικά τα φυσικά υλικά που δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Μας αρέσει στην καθημερινότητά μας να βλέπουμε και να χρησιμοποιούμε χειροποίητα αντικείμενα, φτιαγμένα και διαλεγμένα με αγάπη.
Σχετικά με το ντύσιμο, μας αρέσουν τα ρούχα που μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα, να είμαστε ο εαυτός μας. Μας αρέσει το κομψό αλλά διακριτικό ντύσιμο.

Έχετε κάποιο tip για να αναβαθμίσετε φθηνά τον χώρο σας;

Προτείνουμε την κατασκευή επίπλων για το σπίτι από ξύλα παλαιών επίπλων που δεν χρησιμοποιούνται πια. Είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και προσωπική δουλειά, αλλά καθόλου χρήματα. Το καινούριο έπιπλο μπορεί να καλύπτει πλήρως μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη στο σπίτι και να έχει ακριβώς το χρώμα, τις διαστάσεις και τη φόρμα που θέλουμε. Αυτό είναι μια λύση που υιοθετήσαμε όχι μόνο για το εργαστήρι μας αλλά και  στο σπίτι. Μόνο αν είχαμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο….

Πώς είναι να έχεις μία μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα και ειδικά όταν βρίσκεσαι μακριά από το κέντρο;

Είμαστε ακόμα καινούριοι στον χώρο και δε βλέπουμε τους εαυτούς μας ως επιχειρηματίες. Με δεδομένη την παρούσα συγκυρία στην Ελλάδα, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα μας κάνει να διεκδικούμε πεισματικά την πραγματοποίηση του ονείρου μας . Από την άλλη, έχουμε πλέον διαφορετικές δυνατότητες και εργαλεία που μας επιτρέπουν να συμμετάσχουμε σε ευρύτερα δίκτυα, εκτός Ελλάδας με μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με αυτό που ίσχυε λίγα χρόνια πριν.
Το ότι έχουμε το εργαστήρι σ’ ένα τόσο μικρό μέρος έχει κάποιες πρακτικές δυσκολίες, όπως η πρόσβαση σε υλικά και το αυξημένο κόστος τους λόγω των μεταφορικών. Ωστόσο, μας προσφέρει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής και χρόνο, απαραίτητες προϋποθέσεις για να είμαστε δημιουργικοί.



Tί σας αρέσει πιο πολύ στη δουλειά σας και τί απεχθάνεστε;

Μας αρέσει κάθε στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας. Το να ξεκινάμε από μια ιδέα, ένα σχέδιο, το οποίο μετά από κάποιες μέρες δουλειάς δε ξέρουμε πού θα μας οδηγήσει... Απολαμβάνουμε πολύ το να φτιάχνουμε από την αρχή ένα παιχνίδι που έχει κάτι από εμάς, από τον κόσμο μας... Μας αρέσει επίσης πολύ το κομμάτι της επικοινωνίας με τον κόσμο, για να προβάλουμε τη δουλειά μας. Ίσως επειδή μένουμε σ’ ένα μικρό μέρος, καλύπει την ανάγκη για συναναστροφή με νέο κόσμο. Αυτό που είναι έξω από την ιδιοσυγκρασία μας και μας κουράζει λίγο είναι ό, τι έχει να κάνει με γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Τα καλά και τα κακά του να έχεις ένα online κατάστημα;


Προς το παρόν έχουμε ακόμα μια περιορισμένη εμπειρία. Είναι λίγος ο καιρός από τότε που ξεκινήσαμε. Ωστόστο, στην παρούσα φάση είναι μια φόρμουλα που λειτουργεί καλά για εμάς. Μας επιτρέπει να αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο εργαστήρι, στο σχεδιασμό καινούριων παιχνιδιών και στην παραγωγή και παρόλο που μένουμε σ’ ένα μικρό μέρος, δεν αισθανόμαστε καθόλου αποκομμένοι.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος στην Ελλάδα εκτιμάει το χειροποίητο; Tί θα λέγατε σε κάποιον για να τον πείσετε να αγοράσει κάτι από αυτά που φτιάχνετε αντί κάποιο φθηνότερο μαζικό προϊόν;

Πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα ο κόσμος εκτιμάει όλο και περισσότερο το χειροποίητο αντικείμενο. Δε νομίζουμε ότι θα μπαίναμε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να πείσουμε κάποιον να αγοράσει ένα χειροποίητο αντικείμενο ή κάποιο δικό μας παιχνίδι εν προκειμένω. Αυτό συνήθως λειτουργεί σαν έρωτας με την πρώτη ματιά. Το βλέπεις και το ερωτεύεσαι! Θες να το έχεις στον χώρο σου, να το χρησιμοποιείς, να το χαρίσεις σε κάποιον που αγαπάς. Το χειροποίητο αντικείμενο είναι μοναδικό. Κουβαλάει μέσα του κάτι από τον χειροτέχνη, κάτι από τη στιγμή της δημιουργίας του. Σχετικά με τα αντικείμενα που παράγονται μαζικά, ο καταναλωτής δε γνωρίζει σε τι περιβάλλον κατασκευάζονται, υπό τι συνθήκες εργάζονται αυτοί που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής και τι αντίκτυπο έχει η παραγωγή τους στο περιβάλλον. Το χειροποίητο αντικείμενο έχει ταυτότητα, χαρακτήρα και μια ιστορία να πει.

Τί όραμα έχετε για τη δουλειά σας;

Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε σταδιακά μια μεγαλύτερη συλλογή παιχνιδιών και να δούμε τα παιχνίδια μας να πωλούνται σε χώρους που μας αρέσουν. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να βρούμε το κοινό μας, το οποίο θα ενδιαφέρεται συστηματικά να ακολουθεί την πορεία του εργαστηρίου και θα επιθυμεί να βάλει τα παιχνίδια μας στον προσωπικό του χώρο. Μας αρέσουν πολύ τα ταξίδια κι έτσι θα θέλαμε πολύ να συνδυάσουμε τη δουλειά μας με ταξίδια. Και μια που μιλάμε για όνειρα… μέσα στο δικό μας συμπεριλαμβάνεται κι ένα μεγάλο και ηλιόλουστο εργαστήρι μπροστά στη θάλασσα με πολλά εργαλεία, υλικά, παιχνίδια και αγαπημένη μουσική!


12 σχόλια:

___ είπε...

Τί υπέροχη παρουσίαση! Τί όμορφοι άνθρωποι! Ευχές πολλές στέλνουμε, να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται.

zina είπε...

Adorable post, great work, amazing finds! My best wishes for more sales for both of you :)

Akamatra είπε...

Κάθε επιτυχία στο να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!!!

το χειρότεχνο είπε...

τι ωραια παρουσιαση - αναρτηση!!!και τι δημιουργικοι κ θετικοι ανθρωποι!!!! πολυ ομορφοο!

Unknown είπε...

Great Work!!! Best wishes!!!

FabulousCat είπε...

Όλα υπέροχα! Και η παρουσίαση και οι καλλιτέχνες και τα αντικείμενά τους!
Πολλή καλή επιτυχία εύχομαι!

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια για την παρουσίαση και τις καλύτερες ευχές μου. Μπορώ να σας επισκεφθώ το καλοκαίρι, μιας και είμαι "γειτόνισα", απο τη Σαντορίνη?

Zoe είπε...

Χαίρομαι πολύ που μας σύστησες αυτά τα σπουδαία παιδιά!!
"Και μια που μιλάμε για όνειρα… μέσα στο δικό μας συμπεριλαμβάνεται κι ένα μεγάλο και ηλιόλουστο εργαστήρι μπροστά στη θάλασσα με πολλά εργαλεία, υλικά, παιχνίδια και αγαπημένη μουσική!"
Το αλλάζω λίγο και το προσαρμόζω στο δικό μου όνειρο:
"Και μια που μιλάμε για όνειρα… μέσα στο δικό μου συμπεριλαμβάνεται κι ένα μεγάλο και ηλιόλουστο εργαστήρι μπροστά σε δάσος και ποτάμι, με πολλά εργαλεία, υλικά, παιχνίδια και αγαπημένη μουσική!"
Καλημέρα από την Κρήτη (όπου βρίσκομαι προσωρινά) :)

TinaA είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλιά σας, χαίρομαι που συμφωνείτε ότι το Wandering Shop αξίζει την προσοχή, εύχομαι σε εκείνους και σε εσάς να πραγματοποιηθούν τα όνειρά σας.

Unknown είπε...

Πόσο σας ζήλεψα!!!Μπράβο παιδιά για το θάρρος σας και κάθε επιτυχία προσωπική και επαγγελματική!

Meeha Meeha είπε...

Again with a wonderful shop, thank you for sharing! I truly think that wooden toys are full of charm and great to feel in your hands, big or small!

Lyriel Bee είπε...

Είναι υπέροχοι, και διάλεξαν έναν τόπο μαγικό για να φτιάξουν τη φωλιά τους!
Το καραβάκι είναι κουκλίστικο :)

Καλό Σαββατοκύριακο Τίνα!